Vanhasta vesitornista asuinrakennukseksi

Yksi mielenkiintoisimmista töistä, joita olen pitkään aikaan saanut, oli vanhan käytöstä poistetun vesitornin muuttaminen asuinrakennukseksi. Iäkäs asiakas oli hetken mielijohteesta ostanut hyväkuntoisen vesitornin, koska se oli korvattu uuteen, eikä sillä ollut enää käyttötarkoitusta. Hän oli kuitenkin asunut samassa kaupungissa koko ikänsä ja ihastellut vesitornia lapsuudestaan saakka, joten sen saadessa purkutuomion, hän kiinnostui sen ostamisesta. Tornille tehtiin perusteellinen kuntokartoitus ja sen todettiin olevan poikkeuksellisen hyvässä kunnossa, joten asiakas päätti ostaa sen. Ihailen tällaisia poikkeuksellisia ihmisiä, jotka toimivat erilaisista vaikuttumista, mutta pystyvät tekemään erikoislaatuisia päätöksiä nopeasti. Tällä kyseisellä asiakkaalla toki oli mielikuvituksen lisäksi mahdollisuuksia kyseiseen ratkaisuun, sillä hän oli ennen eläkkeelle jäämistään ollut suuren hotelliketjun johtaja vuosikymmeniä.

Asiakkaan uhkarohkea ostos

Iästään huolimatta arvonsa tuntevalla asiakkaalla vaikutti ensimmäisellä asiakaskäynnillä tavatessamme olevan erittäin hyvä kunto, sillä ihasteltuamme vesitornin kokoa hetken päätimme nousta sen yläosaan, jonne oli mahdollisuus nousta torniosassa olevien kierreportaiden kautta. Asiakkaani oli hänet ensimmäistä kertaa tavatessani harmaaseen pukuun pukeutunut hoikka ja urheilullinen herrasmies, jolla ikää oli kertynyt nopean arvioni mukaan noin 70 vuotta. Mietin rappusia noustessani, oliko hän suunnitellut itse asuvansa kodissaan, vai oliko se tarkoitus asuttaa jonkun muun toimesta. Asiakas kuitenkin nousi vesitorniin ongelmitta ja esitteli minulle avaran pyöreän mallisen tilan, joka rappusten yläpuolelta aukesi silmiemme eteen.

Rakenteellisten muutosten kautta varsinaiseen sisätilojen suunnitteluun

Vesitorni sijaitsee korkealla paikalla, joten sieltä on mahtavat näköalat suurelle järvelle ja joka puolelta tornia ympäröivään metsikköön, jonka korkeimmat puut yltävät vesitornin tasanteen tasolle. Laaja tila, jonka yläosaan on rakennettu ikkunat kaikkiin ilmansuuntiin, antaa paljon mahdollisuuksia erilaisille sisustusvaihtoehdoille. Alimmaisessa kerroksessa ei alun perin ollut ollenkaan ikkunoita vaan se oli pyöreän kaukalon mallinen, johon päätettiin rakentaa uusi tasainen lattia keskelle päin viettävän kaukalon sijaan. Tilan huonekorkeutta nostettiin niin, että yläkerroksen ikkunat jäivät alakerroksen yläosaan. Alakerrasta tuli suuri oleskelutila, johon keskelle rakennettiin suuri varaava takka lämmittämään molempia kerroksia. Asiakkaani halusi toteuttaa oman suunnitelmansa alakerrassa, mutta hän ei valottanut minulle tarkemmin, mitä halusi siellä tehtävän, joten hän halusi, että keskityn keskikerrokseen ja valtavaan terassiin, joka oli rakennettu ympäröimään koko vesitornia.

Avara tila veden äärellä inspiroi meriteemaan

Käytyäni ensimmäistä kertaa läpi avaran pyöreän tilan, jossa oli korkeat ikkunat lattiasta kattoon ja kauniit maisemat ympäröiviin järviin moneen ilmansuuntaan, mieleeni tuli laivan kansi, jonka ideamaailmaa halusin lähteä toteuttamaan. Asiakkaani oli varsin hillityn ja arvokkaan tyylinen iäkkäämpi mies, joten en halunnut tehdä asuinhuoneistosta peliluolaa tai kirjavaa sirkusta. Huonejaon suoritimme yhdessä asiakkaan palkkaaman arkkitehdin kanssa, joka rakennutti tyhjään keskikerrokseen kaksi makuuhuonetta, laajan keittiön, olohuoneen ja rakennuksen yhteen reunaan kylpylätilan. Tässä työtehtävässäni pääsin ideoimaan paljon rakenteellisia muutoksia, sillä mitään ei oltu tehty valmiiksi. Koska rakennus oli kauttaaltaan pyöreä, ehdotin, että sama teema jatkuisi sisätilojen suunnittelussa. Huoneiden ja olohuoneen sisäseinät käytävää erottamaan rakennettiin siis samassa määrin kuperiksi, kuin ulkoseinät.

Lopulta yksityiskohtiin

Ikkunat paneloitiin uudelleen käsitellystä puusta ja makuuhuoneisiin saatiin raikas sinivalkoinen henkäys laadukkailla kankailla. Asiakas halusi talon näyttävän puutalolta sisältä päin, joten huoneen sisäseinät paneloitiin vaalealla puulla. Meriteemaan liittyen seinän yläpuolen listoina käytin kauttaaltaan paksua merimiesköyttä, joka toistui myös verhojen sidonnassa. Olohuoneeseen saatiin kupera erityisvalmisteinen sohvajärjestelmä peittämään koko ulkoseinän. Rakennuksen keskelle rakennetun hormin avulla olohuoneeseenkin saatiin takka luomaan tunnelmaa.

Kylpy- ja saunatilasta tuli avoin ulkomaailmalle, sillä tässä korkeassa rakennuksessa naapurit tuskin koskaan pääsisivät kurkkimaan asukkaan yksityiselämään. Valtava kylpyamme saatiin myös ikkunan rajaan niin, että siihen mahtui useampi henkilö kylpemään samalla nautiskellen maisemista. Sisäpuolelle rakennettiin paneloidusta kirsikanvärisestä puusta sauna ja wc-tilat, jossa oli pyöreät puiset ikkunat ja lavuaarit luonnonkivestä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *