Ostoskeskuksen kahvilatilan suunnittelu

Vaikka en ole erikoistunut julkisten tilojen suunnitteluun, vaan kodin sisätiloihin, sain tehtäväkseni suunnitella kauppakeskuksen keskiaukiolle tulevan laajennetun kahvilan asiakastilan. Olin käynyt ostoskeskuksessa aiemminkin ja muistin, miten monikerroksisen keskuksen keskiaukiolle jää pyöreän mallinen tila, jossa on valkoisessa lattiamateriaalissa kirjailtu keskuksen nimi. Pohjakerroksessa keskiaukean reunalla oli pieni kioskimainen kahvila muutamien istuinpaikkojen kanssa, joka haluttiin laajentaa asiakaspöytiä varten.

Pääasia tilan uudelleen suunnittelulle saattoi olla kahvilan asiakaspaikkojen saamisen lisäksi se, että keskus oli vaihtamassa nimeään, jolloin keskellä paistatteleva nimi oli saatava peittoon samalla, kun kahvila oli pyytänyt laajennustilaa asiakaskunnalleen. Sekä ostoskeskuksen johtaja että kahvilan pitäjä toivat esille, että miehet ja lapset olivat asiakaspalautteissa tuoneet ilmi haluavansa keskukseen vapaan oleskelutilan odottaessaan perheenjäseniään kaupoista, joten tilan tuli toimia myös niitä varten, jotka vain halusivat huilahtaa istumaan ostamatta kahvilasta mitään.

Turvallisuus ennen kaikkea

Suunnitelmani lähtökohtana oli turvallisuus, sillä seisoessani korkean keskuksen alimmassa kerroksessa katsoen ylöspäin jokaista avonaista kerrosta, mieleeni pääsi juolahtamaan yläkerroissa olevien asiakkaiden vahingossa tiputtamat esineet, jotka voisivat kohtalokkaasti päättää rauhallisen oleskelun siltä seisomalta. Saatoin olla vainoharhainen, mutta halusin kuitenkin suunnitella tilan niin, että tavaroiden tippumisen riskiä koskaan olisi. Niinpä taukotila sai luonnonvaalean hiukan valoa heijastavan katoksen, joka pystytettiin puujäljitelmän näköisillä pilareilla noin kolmen metrin korkeuteen. Siten koko tilasta tuli hieman edellistä intiimimpi ja rauhallisempi.

Kesäterassin tunnelmaa ympäri vuoden

Tilan oli määrä olla pyöreä mukaillen keskiaukion muotoa, joten lattiamateriaaliksi suunnittelin askelille pehmeän ja houkuttelevan käsitellyn puupinnan, joka oli helppo ylläpitää puhtaana ja toi mieleen kesäiset terassit. Kahvilalle idylliset pienet valkoiset puiset pöydät sopivat mainiosti tilaan, joilla täytin puolet pyöreästä tilasta ja toiseen puoleen kahvilaa vastapäätä suunnittelin koko puoliympyrän laajuisen mukavan sohvan, johon tehtiin erikoisvalmisteiset kaarevat pöydät. Sohvan istuinmukavuutta saatiin lisättyä sammaleenvihreillä istuinpäällyksillä.

Sillä osalla, missä oli puolikuun muotoinen sohva, takaseinään kiinnitettiin avohyllyjä, joihin laitettiin muutamia aikakauslehtiä ja kirjoja odottamaan lukijaansa. Kauppakeskuksen johtaja ihastui ideaan ja teki sopimuksen kakkoskerroksessa olevan kirjakaupan kanssa niin, että heidän myyntimateriaalinsa pääsi taukotilaan. Ehdotin, että kirjojen takakanteen lisättäisiin muovitasku, johon kiinnitettäisiin turvalaite varastamisen ehkäisemiseksi ja jossa kirjakaupan yrittäjä voisi mainostaa liikettään ja ajankohtaisia mainoksiaan. Siten myös täysin ylimääräinen yritys sai hieman mainosta. Vaikka tämä ideani ei kuulunut juuri kahvilan sisustamiseen, se tuntui miellyttävän kaikkia osapuolia.

Valaistus ja luonnonkukat viimeistelevät ilmeen

Jokaisen sisäkatosta ylläpitävän pilarin sisäpuolelle rakennettiin erikseen lattiasta noin metrin korkeuteen kohoava kukkaruukku, johon saatiin pylväästä ylöspäin kipuava huonekasvi. Kiinteiden kukkaruukkujen ulkopuolelle tuli lattian värinen puuvuoraus, joka sai aikaan tilalle sopusointuisen kokonaisuuden. Katoksen ulkoreuna sai himmeän valokaapelin, jossa oli pieniä tuikkivia valoja tunnelmaa lisäämään ja katon kehikosta saatiin riippumaan jokaiseen pöytäryhmään pieni kotoisa valaisin, joka loi viihtyisää ilmettä kahvitilaan.

Jokainen pöytäryhmä sai erikseen kukka-asetelman, joka sopi värimaailmaltaan sammalenvihreiden istuinosien, luonnonvaalean katoksen ja puisen kehikon kanssa. Kun idea oli mennyt läpi ja lopulta saatu toteutettua eräänä varhaisena aamuna ennen kauppakeskuksen aukeamista, jäin hetkeksi ihailemaan aikaansaannostani. Olin niin tyytyväinen lopputulokseen, että halusin samanlaisen hieman puutarhamaisen kokonaisuuden samoilla väriratkaisuilla myös omaan kotiini.

Kauppakeskuksen johtaja oli erityisen tyytyväinen toimintaani ja lupasi käyttää palvelujani myös myöhemmissä mahdollisissa projekteissa. Kun kahvilan työntekijät aamuvuorossa työskentelevät työntekijät saapuivat paikalle, he ihasteltuaan tilaa hetkisen, lisäsivät kaikkiin pöytäryhmiin kahvilan servietit ja kahvilistat. Kauppakeskuksen avaamisen jälkeen istahdin mielenkiinnosta yhteen sohvapöytään aamiaiselle ja seuraamaan, miten asiakkaat ihastelivat uutta asiakastilaa osan tarttuessa takaseinän avohyllyissä oleviin kirjoihin. Miten rakastinkaan sisustussuunnittelijan työtäni!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *